fbpx

Speciaalbier is momenteel booming, dat is eigenlijk nog zachtjes uitgedrukt. Wekelijks zo niet dagelijks vinden er festivals plaats waarbij het om het proeven en genieten van speciaalbier draait. Op zondag 25 augustus 2019 was ik aanwezig op het Van Moll Fest in mijn woonplaats Eindhoven. Dit festival werd voor de 5e keer door Brewpub Van Moll uit Eindhoven georganiseerd, plaats van handeling was het iconische Evoluon. Omdat dit een jubileum editie betrof, was het festival voor het eerst over 2 dagen uitgespreid. Andere Nederlandse brouwerijen op zaterdag ten opzichte van zondag en de bieren van de buitenlandse brouwerijen waren ook per dag helemaal verschillend.


Brouwerijen
Voor mij was het de 2e keer op dit festival en zeker niet de laatste keer. Perfect georganiseerd, een geweldige locatie (ik bedoel waar kun je nou tijdens een speciaalbierfestival waterfietsen?), lekker eten en uiteraard geweldige bieren uit binnen- en buitenland. In totaal 36 brouwerijen over het gehele weekend, niet alleen uit Nederland maar ook uit alle hoeken van de wereld. Amerika, Polen, Estland, Hongarije, Roemenië, Noorwegen, Griekenland etc. Een speciale vermelding heb ik voor Engeland. Vorig jaar had Van Moll de Transiberico Express, een toer langs 7 brouwerijen in Spanje en met elk van deze brouwerijen werd een collaboration brew gedaan. Daarmee bedoel ik dat men samen in elk van deze brouwerijen een bier gebrouwen heeft en deze waren vorig jaar ook op het festival in Eindhoven vertegenwoordigd. Een zelfde principe heeft Van Moll dit jaar met 7 brouwerijen uit Engeland gedaan, te weten Wylam, Wiper & True , Siren, Buxton, North, Northern Monk en Wild Beer Co. Ook zij waren allemaal op het festival dit jaar aanwezig en hadden onder andere de collaboration brews bij.

"Als ik een festival bezoek, probeer ik zoveel mogelijk uit."


Bieren
Als ik een festival bezoek, probeer ik zoveel mogelijk van (voor mij nieuwe) brouwerijen uit en tevens zoveel afwisseling in de verschillende bierstijlen te proeven. Dat is tijdens Van Moll Fest zeker gelukt. Gezien de warmte die dag ben ik begonnen met een aantal lichte bieren, te denken is daarbij onder andere aan een Berliner Weisse, Sour en een Gose. Wat volgde was een afwisselend spectrum aan iets zwaardere bieren zoals bijvoorbeeld een Porter, IPA en Vlaams roodbruin. Ook deze zal ik later in dit blog nader toelichten. Aan het einde kon ik het toch niet laten om met een paar Imperial Stouts af te sluiten. Dit zijn gitzwarte bieren die bekend staan om de gebrande tonen en tonen van bijvoorbeeld koffie en chocolade. Deze zijn hoger in alcohol (meer dan 10% ABV) en zijn dus vaak ook alcoholwarmend. Vrij vaak worden deze ook een bepaalde periode op houten vaten gelegd waarin voorheen een andere dranksoort gezeten heeft. Dit principe noemen we barrel aging (BA) en de gebruikte vaten bevatte voorheen bijvoorbeeld rum, cognac, witte en rode wijn, whisky etc. De bedoeling is dat deze vaten niet alleen wat hints van een bepaalde andere drank afgeven, maar tevens de houttonen, tonen van vanille afkomstig van de vaten zelf. Dit graag wel zo subtiel mogelijk, het is wat mij betreft niet de bedoeling dat de “andere drank” gaat overheersend en er weinig meer van het basisbier waarneembaar is. Gezien de complexiteit en het hoge alcoholpercentage, zijn dit bij uitstek bieren om van de genieten. Bijvoorbeeld tijdens een koude winteravond voor de open haard, vaak drink je er op één avond ook niet meer dan 1 à 2 van…
Bier Broeders op van Moll Fest 2019
Bier Broeders op van Moll Fest 2019

Er zijn inmiddels een paar honderd verschillende bierstijlen, op Van Moll Fest was er een zeer goede dwarsdoorsnede van het spectrum aan speciaalbieren te vinden. Het gaat te ver om er specifieke bieren of brouwerijen van deze dag uit te lichten, daarvoor was de algehele kwaliteit van de geschonken speciaalbieren te hoog en ik wil niemand tekort doen. Wel zou ik je willen aanmoedigen om eens een keertje zelf ook een speciaalbier festival te bezoeken. Dit hoeft niet per se een groot, mondiaal festival zoals Van Moll Fest te zijn. Er zijn inmiddels meer dan voldoende lokale initiatieven waarbij ik er van overtuigd ben dat er ook bij jou om te hoek een mooi speciaalbier festival georganiseerd wordt. Je zult versteld staan van de ontzettend relaxte sfeer die een dergelijk festival biedt en het is tevens een ideale gelegenheid om wat nieuwe brouwerijen en / of bierstijlen uit te proberen.

Bier Broeders op van Moll Fest 2019 Bieren
Een aantal bieren die aanwezig waren op Van Moll Fest 2019 (Sour, Double IPA, Vlaams roodbruin, Rye IPA, Imperial Stout)

Blijf proeven
Uiteraard ben je ook meer dan welkom om met mij contact op te nemen zodat ik je van verder tips qua festival op het gebied van speciaalbier kan voorzien. Uiteraard mag je mij ook contacteren indien je interesse in een mooie, door mij gegeven speciaalbierproeverij hebt. Deze proeverij kan bij jou thuis plaatsvinden, maar eveneens op een door jou gewenste locatie. Check voor meer details mijn site en vul het contactformulier in.

Blijf genieten van al het mooie wat de tegenwoordige speciaalbier wereld te bieden heeft en tot een van mijn volgende blogs waarin ik een aantal bierstijlen gedetailleerd zal uitlichten. Welke bierstijlen dat zijn blijft een verrassing, wel kan ik alvast verklappen dat het bieren betreft dit bij uitstek geschikt zijn om gedurende die bepaalde periode van het jaar te drinken!

Oh ja en voor ik het vergeet te zeggen: aanstaande zondag 8 september van 12:00 tot 18:00 uur vindt op het Wilhelminaplein in mijn woonplaats de 2e editie van het Eindhovens Bierfestival plaats. Alle (5) brouwerijen uit Eindhoven (Van Moll, Stadsbrouwerij Eindhoven, Lux Brewery, Brouwerij Het Veem en Oldskool) zijn hier aanwezig en eraan gekoppeld is een verkiezing van het beste Eindhovens speciaalbier. Mocht je tijd en zin hebben, kom dan zeker even langs om je te laten verrassen door de hele mooie speciaalbier cultuur die Eindhoven te bieden heeft.
0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin