In mijn vorig blog waren diverse tips en handvatten te lezen waarop het meest van alle mooie speciaalbieren die er zijn genoten kan worden. Met mijn bedrijf Bier Broeders richt ik mij met name op het geven van speciaalbier proeverijen. In dit blog zal ik gedetailleerd omschrijven hoe een mooie speciaalbier proeverij eruitziet. Deze `richtlijnen` hebben niet alleen betrekking op de speciaalbier proeverijen die ik op een door jou gewenste locatie geef, maar zijn zeer zeker ook toepasbaar wanneer je zelf een proeverij met vrienden, vriendinnen, familie, kennissen, collega´s etc. thuis wenst te organiseren.
Wat erg belangrijk is, is het gebruik van de juiste glazen. Conische, taps toelopende (proef)glazen zijn het meest geschikt. Als referentie hiervoor geef ik graag de AnDer proefglazen, dit zijn de glazen die ik zelf voor mijn proeverijen gebruik. Omdat deze taps toelopen en aan de bovenkant vrij veel ruimte hebben, komen de smaken van een bepaald bier optimaal tot ontwikkeling en kun je deze het beste ruiken / proeven. Als je bijvoorbeeld meer gesloten glazen (zoals bijvoorbeeld voor pils) gebruikt, dan blijven er relatief veel smaken in het glas opgesloten zitten en proef je deze een stuk minder goed. Geen nood indien je thuis niet de beschikking hebt over dit soort proefglazen, standaard wijnglazen zijn ook uitermate geschikt om van de speciaalbieren te genieten.
Idealiter is de ruimte waarin een proeverij plaatsvindt vrij van bepaalde geuren, geluiden en overige afleiders. Bij professionele bierkeuringen zoals voor de Dutch Beer Challenge of de World Beer Cup, wordt aan de keurmeesters en -meesteressen bijvoorbeeld gevraagd om geen parfum op te doen. Dit leidt alleen maar op een bepaalde manier af waardoor de smaken van een bepaald bier minder geproefd kunnen worden. Uiteraard is het niet de bedoeling om dit tijdens mijn of jullie proeverijen zo strikt te hanteren, ik schrijf dit vooral om aan te geven dat dergelijke zaken belangrijk zijn om een bepaald bier echt goed te kunnen proeven en beoordelen. Op deze manier wordt er ook zoveel mogelijk recht gedaan aan de kwaliteit van het bieren zoals de brouwer dit tijdens het brouwen van zijn of haar bier voor ogen had.
Het is aan te raden om met een zo goed mogelijke opbouw van de bieren te werken. Wat bedoel ik precies daarmee? Indien je bijvoorbeeld met een zwaar donker bier type Russian Imperial Stout van 12% zou beginnen, dan zijn de smaakpapillen gelijk dermate geprikkeld en verzadigd, dat de bieren die daarna komen (en over het algemeen lichter qua alcohol zijn) bijna niet meer waargenomen worden. Zwaardere, donkere bieren zoals een Dubbel, Porter of Imperial Stout hebben relatief veel restsuikers en moutigheid waardoor ze in de mond plakkerig aanvoelen en letterlijk als een boterham op de maag vallen. Bieren die relatief ver uitvergist zijn (dus minder restsuikers) zijn over het algemeen droger, frisser en dus beter doordrinkbaar.
"Opbouwen naar een climax met bieren die meer smaken hebben."
Een logische opbouw is dus om qua alcoholpercentage van laag naar hoog te werken. Alcohol is een van de smaakmakers van bier, vandaar. Deze indeling op alcoholpercentage is niet per se zaligmakend, wat je bijvoorbeeld ook kunt doen is het maken van een indeling op smaakintensiteit. Dus starten met bieren die relatief weinig smaak hebben en vervolgens opbouwen naar een climax met bieren die meer smaken hebben. Dit noemen we ook wel complexe bieren, met andere woorden bieren met een flinke diversiteiten aan smaken en waarbij tevens de smaken evolueren tijdens de verschillende fases van het proefproces. Dit is overeenkomstig aan wijn. Ook hierop zijn uiteraard weer uitzonderingen mogelijk. Denk daarbij aan een start met bijvoorbeeld een Oude Geuze. Dit is een oude Belgische bierstijl van spontane gisting die gekenmerkt wordt door zijn zure, verfrissende smaaktonen en rinsheid (astringent). Een zeer complex bier maar perfect geschikt om juiste het palet in je mond te reinigen zodat de bieren daarna beter waargenomen kunnen worden. In een van mijn volgende blogs zal ik trouwens specifiek de Toer de Geuze aan bod laten komen. Dit is een festival in de Belgische Zennevallei gericht op deze Belgische stijlen zoals Oude Geuze, Lambiek en (Oude) Kriek. Begin mei heb ik dit festival op een zaterdag bezocht. Een absolute aanrader waarover ik jullie graag meer vertel.
Maar terug naar de opbouw van een proeverij. Het is dus aan te raden om de opbouw te zoeken in (een combinatie van) alcoholpercentage (van licht naar zwaar), kleur (van licht naar donker) en smaakintensiteit (van vlak naar complex).
Het aantal bieren van een proeverij mag je uiteraard zelf bepalen. Mijn speciaalbier proeverijen bestaan uit minimaal 4 en maximaal 6 verschillende bieren waarbij ik grofweg 30 minuten per bier reken. Deze aantallen zijn mede gebaseerd op het feit dat je dan nog de meeste van de smaken kunt waarnemen. De ervaring leert dat hoe meer verschillende bieren je drinkt, des te meer de aandacht voor en de waarneming van de verschillende geuren en smaken afneemt.
Uitgaande van een proeverij met 6 verschillende bieren, zijn hieronder een aantal voorbeelden van een opbouw. Ik noem hierbij enkel de bierstijlen, dus geen merken:
• Pils, Weizen, Blond, Saison, IPA, Tripel (qua kleur allemaal lichte bieren en opbouwend qua alcoholpercentage).
• Alt, Dunkelweizen, Stout, Dubbel, Quadrupel, Russian Imperial Stout (qua kleur allemaal donkere bieren en opbouwend qua alcoholpercentage). • Oude Geuze (om palet te reinigen), Blond, Session IPA, Gose, Saison, (Imperial) Porter (overige bieren oplopend qua smaakintensiteit).
Mocht je vragen over bepaalde bierstijlen, de opbouw van een speciaal bier proeverij of andere bier gerelateerde zaken hebben, dan ben je uiteraard van harte welkom om via de contactpagina op mijn site www.bier-broeders.nl contact op te nemen. Net als jullie ben ik een echte liefhebber van speciaalbier, ik praat er graag over en wil als Diplom Biersommelier mijn kennis graag met jullie delen.
Tussen elk van de bieren is het aan te raden om het palet in je mond te reinigen. Dit kan sowieso door het drinken van water, dit heeft als bijkomend voordeel dat de alcohol wat minder snel in je lichaam wordt opgenomen en je dus ook minder snel dronken wordt. Tevens kun je tussendoor gebruik maken van neutrale crackers of groene appels type Granny Smith, ideaal om het palet te reinigen en je mond / neus klaar te maken voor het volgende bier.
De standaard proefhoeveelheid van elk bier is 10 à 12 cl, ofwel grofweg 1 flesje van 33 cl wat met 3 personen gedeeld wordt. In mijn proeverijen probeer ik daarmee wat ruimer om te gaan en een hoeveelheid van 1 flesje per 2 personen te hanteren. Dit uiteraard wel in functie van het aantal deelnemers van een proeverij, het gewenste aantal bieren en overige wensen van een bepaalde klant.
Dit is een meer dan goede basis om thuis te gaan proeven. Ik nodig je daarom van harte uit om het thuis te gaan proberen. Geen nood, mocht je niet de beschikking over de omschreven proefglaasjes hebben. Dan zijn (rode) wijnglazen ook prima bruikbaar om de speciaal bieren goed tot haar recht te laten komen.
Welke bieren en biertypes er in een bepaalde proeverij aan bod komen, bepaal ik altijd in overleg met de klant. Het kan zijn dat er bepaalde zaken niet of juist wel gewenst worden. Uiteraard is het ook mogelijk dat ik je / jullie volledig verras met de bieren die tijdens een bepaalde proeverij aan bod zullen komen.
Ik hoop dat ik je hiermee het nodige heb kunnen leren over de opbouw van een speciaalbier proeverij en dat je van de gelegenheid gebruik maakt om een offerte of meer informatie bij me op te vragen. Dit kan door middel van de contactpagina of vraag hier een offerte op.
Leuke blog Broeders! Lekker veel praktische tips, krijg er dorst van 😉
Keep up the good work!